Sağlık

Çocuğunuzu Rahim Ağzı Kanserinden Korumak İçin Erken Önlemler Alın

200’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virus (HPV) dünyada yaygın olarak görülüyor. HPV’nin pek çok türü herhangi bir belirtiye neden olmadan bağışıklık sistemi tarafından vücuttan temizlenebilir. Bununla birlikte, bazı HPV türleri belirli kanser türlerinin gelişme riskini artırabilir. Günümüzde HPV’nin riskli varyantlarına karşı aşılar mevcut ve çocukluktan itibaren uygulanabiliyor. Çocukları HPV’ye karşı mümkün olduğu kadar erken aşılamak, onları gelecekte bazı kanser türlerine karşı daha iyi koruyabilir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dr. Utkucan Uçkun, HPV virüsü ve HPV aşıları hakkında bilgiler verdi.

 

HPV sadece kadınları etkilemiyor

Rahim ağzı kanseri 35 yaş altı kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir ve HPV’nin neden olduğu kanserler arasında en sık görülenidir. Bu nedenle ergenlik döneminde HPV’ye karşı önlem alınabilirse ileride rahim ağzı kanseri vakalarının sayısı azaltılabilir. HPV rahim ağzının yanı sıra genital bölge (vulva, vajina ve penis), anüs ve orofarenks (ağız ve yutak) kanserine de neden olabilir. Bu kanserler HPV enfeksiyonundan yıllar sonra ortaya çıkar. Özellikle HPV tip 16 ve 18 birçok rahim ağzı kanseri vakasının temelini oluşturmaktadır. Ayrıca HPV 6 ve 11 gibi tipler genital siğillerin %90’ından fazlasından sorumludur. HPV enfeksiyonu sadece kadınları etkileyen bir virüs değildir. Ayrıca erkeklerde anüs, orofarenks ve penis kanserlerine de neden olabilir.

 

9 bileşenli aşı, HPV’nin 9 riskli türüne karşı koruma sağlıyor

HPV aşısı, HPV’nin bireye bulaşmasını önlemede oldukça etkili bir aşıdır ve HPV enfeksiyonlarının %99’unu durdurabilmektedir. Dört HPV tipine (6, 11, 16, 18) karşı koruyucu olan dörtlü HPV aşısının yanı sıra, Türkiye’de sıklıkla uygulanan yeni aşı, 9 farklı HPV tipine (6,11,16,18) karşı da koruma sağlıyor. ,31, 33, 45, 52). , 58) karşı koruma sağlayabilir

 

Erken yaşta aşı yaptırmak rahim ağzı kanseri riskini azaltıyor

HPV aşısının rutin aşılama programına dahil edildiği ülkelerde yapılan araştırmalar, 12-13 yaşlarında HPV aşısına başlayan kadınlarda rahim ağzı kanseri vakalarının neredeyse %87 olduğunu; Aşılamanın 16-18 yaşlarında başladığı grupta ise yüzde 34 oranında azaldığı görülüyor. Aşı ile rahim ağzı kanserine yakalanma şansı, aşısız olanlara göre çok daha düşüktür, ancak rahim ağzı kanserlerinin %30’u aşının içerdiği HPV tipleriyle bağlantılı değildir. Rahim ağzı kanseri gibi HPV aşısı da anal kanser riskini büyük ölçüde azaltacaktır. Ancak her iki kanser türü için de risk sıfırlanmıyor.

 

9-15 yaş arasında 2 doz, 15 yaştan sonra ise 3 doz önerilmektedir.

Aşı, 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklara yapılabilir ve önerilmektedir. Her dozda aynı tip aşı kas içi enjeksiyon olarak uygulanır. Çoğunlukla önemli bir yan etki gözlenmez. En sık görülen yan etkiler zamanla doğal olarak geçebilen baş ağrısı ve enjeksiyon bölgesinde hassasiyettir. Çok nadir durumlarda bazı çocuklarda HPV aşısına karşı alerjik reaksiyon görülebilir.

İlk doza 15 yaş üzerinde başlanıyorsa veya kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa iki yerine üç doza ihtiyaç duyulur. Araştırmalar 15 yaşından önce yapılan iki doz aşının üç doz kadar etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle dozaj ve zamanlama konusunda çocuk doktorunuza danışmanız önerilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

dursunbeyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu